Belvárosi mosodák

Oszd meg másokkal is:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Budapest nemcsak, hogy nagy történelmi múlttal rendelkezik, hanem a legkülönfélébb szakmák megannyi generációjának ad otthont. Vannak vállalkozások, melyek több évszázados múlttal büszkélkedhetnek, míg némely szakma az ipari forradalom, vagy az elmúlt 50 év technikai újításai révén már el is tűnt a színről. A mosodák azonban ma is üzemelnek! A magyarországi mosodák története egészen a városiasodás időszakáig nyúlik vissza. Hazánk korábban döntően mezőgazdaságáról volt híres, ennek megfelelően alakultak ki a korai mezővárosok, melyek az árucsere forgalmi gócpontjai köré összpontosultak. Ezzel egyidejűleg az emberek többsége a jobb megélhetés, és a gördülékenyebb árucsere miatt nagy számban vándorolt a városokba. A mosodák először nem is feltétlenül vállalkozási formában működtek, hanem mint a házimunka szerves része, elsősorban a nők által végzett dolog volt, hogy a folyóparton – de mindenképp folyóvíz mentén – összegyűltek és együtt mosták ruhaneműiket. A mosodák: www.oceantisztitoszalon.hu, mint vállalkozások először a vízpartok önkényes, vagy éppen jogszerű kisajátítása útján kezdtek el haszonszerzésként működni. Az emberek mind növekvő arányú mezővárosokba vándorlásával az ilyen szabad és tiszta vízpartok egyre csak fogytak, míg végül – a vidék kivételével persze – már csak a mosodákban nyílt ehetősége a városi embernek ruháit tiszta vízben, hatékonyan tisztítani.

mosodák

A budapesti mosodák

A XX. század elején virágkorukat élték a belvárosban található mosodák. Ennek egyik oka a korábban említettek mellett az egyre modernebb életvitel, ami emberek tömegét hívja napi szinten a munkahelyükre, ezzel egy jókora szeletet kihasítva az eredendően mindannyiunk számára rendelkezésre álló huszonnégy órából. A mosodák forgalma a század első felében óriási volt, hiszen a dolgozó emberek időszűkében vannak, az egyre növekvő gyárak pedig okádják a füstöt kéményeiken át, melyet – az akkor még újdonságnak számító – benzines gépjárművek kibocsátott, és cseppet sem környezetkímélő megoldásai csak tetéztek. Ilyen körülmények között egy reggel felvett fehér ing estére valami egészen más árnyalattal rendelkezhetett, a városi füst, és a megrekedt szmog pedig csak növelte a mosodák iránti igényt. Néhány utcánként volt is ebben az időszakban tisztító, ahol gondos kezek ügyeltek a tisztításra beadott ruhaneműk épségére és tisztaságára.

A jobb mosodák

Már ebben a korszakban is élesen elváltak egymástól a tömegtisztítást vállaló és a minőségi munkát végző tisztítószalonok, ahol ténylegesen odafigyeltek az alkalmazott tisztítószerek, a vízhőfok, az előkészítés-áztatás ideje és hőmérséklete és egyéb, a tisztítói munka szempontjából rendkívül lényeges kérdésekre. Persze már akkor is voltak olyan foltok és szennyeződések, melyeken már csak az „ecetes olló” segíthet, de rendkívül felemelő élményt nyújthatott a vásárlónak a reménytelennek látszó koszos ingje, tekintve, hogy az volt neki talán az egyetlen. Ilyenkor egy tiszta és ép, mosollyal kézbe adott, szépen összehajtogatott illatos ruhanemű majdhogynem könnyet csalt tulajdonosa szemébe. Ezek azok a pillanatok, amikor nem csak egy tiszta felső születik meg, hanem egy garantáltan visszajáró ügyfél is. Hiszen tudjuk, hogy az elégedett vásárlónál jobb reklám – nincsen.

A mosodák napjainkban

Mint látjuk, ez is egy szakma, melynek – ha jól művelik – lelke van. Az egykori tisztítósok utódai már sokkal jobb gépekkel vannak felszerelve, a legkülönbözőbb környezetkímélő tisztítószerek állnak rendelkezésükre és autójuk, valamint kedves ügyfélszolgálati munkatársuk segítségével lehetővé válik a tisztítandó és a tisztított ruhák átvétele gyakorlatilag a város bármely pontján.