Magyar nyelvtanulás nagyszülőknek

Oszd meg másokkal is:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Magyar óra külföldieknek

Nagyszüleim sok-sok évvel ezelőtt költöztek ki külföldre és bizonyos családi események és okok miatt, úgy döntöttek, hogy hazatelepülnek és mostantól Magyarországon fognak ismét élni. Azt mondják, amikor elmentek nagyon más világ volt és most már nyugodtabban jönnek haza. Viszont ahhoz, hogy magabiztosabban tudjanak kommunikálni mindenkivel és akcentus nélkül tudjanak ismét beszélni – mert az elmúlt négy évtized az bizony nyomot hagyott a beszédükben – ezért olyan lehetőséget kerestek, ahol magyar óra külföldieknek részére tanfolyamra lehet beiratkozni.

Magyar óra külföldieknek Budapesten

Furcsán hangzik persze, hogy a nagyszüleim külföldiek, de hát már évtizedek óta ledobták magukról a magyar állampolgárságot, így papíron és hivatalosan is külföldinek minősülnek. Engem kértek meg arra, hogy segítsek nekik abban, hogy a magyar óra külföldieknek kérdésben eligazítsam őket, akár úgy is, hogy az egészet én bonyolítom le, ők pedig csak mennek ahova mondom.

Magyar óra külföldieknek interneten vagy Budán

Ehhez először is fel kellett térképezzem a piacot, hogy merre lehet olyan tanárt találni, aki magyar óra külföldieknek oktatást tart, és lehetőség szerint minél közelebb hozzánk, mert egy darabig most velünk fognak élni nagyiék. Szerencsémre találtam a neten egy oldalt learninghungarian.hu címen, ahol tartanak órákat akár interneten vagy Skype-on is  -na ezt nem nagyszüleim részére találták ki persze – és előtte gondoltam elmegyek Évához és beszélgetek vele egy kicsit és elmesélem milyen célból is jönnének nagyszüleim hozzá.

Éva elmondta, hogy nagyon sok hasonló ügyfele, tanulója van, akik a magyar óra külföldieknek órájára jönnek, és nagyon szívesen segít akár azzal is a döntés meghozatalában, hogy megadja egy-kettőnek a telefonszámát, hogy beszélhessünk velük. Erre természetesen előzetes felhatalmazása van az ügyfelek részéről, hiszen ezek adatvédelmi jogokat sértenének ellenkező esetben. Elmeséltem nagyszüleim részére mire jutottam a kutakodásom során, és hogy mennyire szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen kedves és nagyon profinak tűnő oktatót sikerült nekik találnom.

Az első magyar óra külföldieknek

Nagyon izgatottak voltak hiszen a magyar óra külföldieknek egy hatalmas kaland lesz a részükre, mert tényleg megkopott a nyelvtudásuk egyrészt, másrészt boldogok voltak, hogy ismét a család kötelékébe tartozhatnak és nagyon sokat gondolkodnak azon, hogy most már nem csak az események miatt, hanem amúgy is itt lenne az ideje hazatelepülniük. Erről már nagyon sokat beszélgettek és úgy érzik eljött ennek is az ideje. Jobban örültek volna persze annak, hogy ha nem így kellett volna ennek történnie, de biztos benne mindenki, hogy ezt a történetet ami miatt ők itt vannak, hamar magunk mögött tudjuk, és a magyar óra külföldieknek képzéseket követően ismét hatalmas boldogsággal lehet belevetni magukat a magyarországi kalandokba. És annak kimondottan örülnek, hogy ebben én mennyit segítettem az utóbbi hetekben.

Egy idő után persze fel ekllett hagynom a közvetítéssel és háttérbe vonulva vártam, hogy mi lesz. Nagyszüleim együtt kezdtek járni az órára, párban, ennek ők is jobban örültek, mert azért ennyi év után sok helyzetben nehezen boldogulnának már egyedül, másfelől segített otthonosabban érezni magukat az órákon. Az első óra után lelkesen mesélték, hogy milyen tündéri lány az az Éva, és szép Buda, hogy egész sokat változott a környék, amióta nem látták. Hát azért ez könnyen előfordulhat, negyven év az sok idő. Úgyhogy az első óra jól sikerült. Jó aktívnak, izgatottnak látni őket, ahogy készülnek a következőre. Egy kicsit lélekben mintha megfiatalodtak volna.