Normál kazán vagy hőszivattyús rendszer

Oszd meg másokkal is:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mostanában sokat lehet hallani a passzív ház, energiatakarékosság, kombinált berendezés és ehhez hasonló fogalmakat. Ez természetesen a folyamatosan dráguló energiaforrások miatt merül fel, másrészt a tudatos építtető szeretné magát függetleníteni az energiaszolgáltatók politikai és egyéb bizonytalanságaitól. A fenti rendszerek kiépítése során kerül elő a kazán kontra hőszivattyús rendszer kérdése.

 

Jobb-e egy hőszivattyús rendszer, mint a kazán?

Természetesen ezt nem lehet ilyen egyszerűen megválaszolni. Lehet közelíteni az árak, megtérülések, engedélyezési-kivitelezési nehézségek oldaláról, azonban általánosságban elmondható, hogy akár kazán: http://www.ventil.hu/kazan , akár hőszivattyús rendszer lesz beépítve, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai.

Először is. A hagyományos építőipari kivitelezőknek nincs a „modern” rendszerekről ismerete, pláne tapasztalata, fogalmuk sincsen, hogyan kellene a kazán helyett a másik rendszer tervezéséhez, majd az engedélyeztetéséhez fogni. Ezért sok esetben egyszerűen lebeszélik a megbízót a hőszivattyús rendszerről és simán meggyőzik őket, hogy annyival drágább az a rendszer kontra kazán, hogy nem is érdemes beszélni róla. Saját fülemmel hallottam nem egyszer, hogy húsz-huszonöt éves megtérülésekről beszéltek, úgy hogy semmi információjuk és sajnos tudásuk sem volt meg az összehasonlításról.

Ezért ilyen ítélet meghozatala sohasem egyszerű és sokkal nagyobb lexikális és technológiai tudást igényel hovatovább kitartást és utánajárást a megrendelő oldaláról.

kazán

A kazán sokkal olcsóbb

Persze. De nem szabad előítéletesen kezelni, azt, hogy csak a kazán beépítése jöhet szóba, pl: http://www.netradiator.hu/ . Ahogy a Ventil Kft. szakemberei is elmondták, mindenki a saját lehetőségeihez mérten kell, hogy építkezzen, és ne rugaszkodjon el a valóságtól. Náluk mindegyik rendszer, rendelkezésre áll, és a szakembereik teljes tudásukkal állnak az ügyfelek rendelkezésére mind a beszerelés, beüzemelés, mind a választás során

Alapvető igazság, hogy a kazán olcsó, és tökéletesen befűti a lakást, házat. Ez így van. Pár éve, évtizede még azt sem tudtuk mi fán teremnek ezek a „modern” rendszerek, így a lakosság nagyon nagy hányada a mai napig a kazánokban gondolkozik tervezés és kivitelezés során, persze azzal a különbséggel, hogy most már ők is igyekeznek minél szélesebb körű információt gyűjteni a modernebb berendezésekről, pláne az új szabályozás miatt, amely előírja a kondenzációs kazánok minimális használatát most már csere illetve új kivitelezés során.

Ezért senki se „szégyellje” magát, ha nem képes a drága rendszerek kiépítésében részt venni.

Kazán online

Ebben az internet elterjedése nagy segítséget nyújt, akárcsak a Ventil.hu munkatársai, akik mindig az érdeklődő igényeinek a feltérképezése után állnak elő a javaslataikkal, és az ahhoz kapcsolódó ajánlataikkal. Nyugodtan hagyatkozhatunk rájuk, hiszen nagyon hosszú idő és tapasztalat áll már rendelkezésükre, amely alapján teljes nyugalomban lehet magunkat rájuk bízni.

Jobb-e neten vásárolni a hűtő, fűtő rendszerünket? Nem feltétlenül, de ez is egy megoldás. Sok olyan szebáruház létezik, ahol tudunk szakembertől tanácsot kapni már a választás fázisában. Ahol feltüntetnek minden fontosabb műszaki paramétert, ahol van fogalmunk a garanciáról és előre utána tudunk nézni a készülék szervízelhetőségének, illetve a hazai márkaszervízeknek. Ígyhát ésszel élve az internetes rendelés cseppet sem veszélyesebb egy egy kazán esetén, mint bármely más terméknél.

kazán

Ellenben bonyolultabb rendszerek kiépítésénél ez önmagában nem kulcsa a sikernek. Hőszivattyús rendszer vagy frissen kiépítendő kazánrendszer esetén mindenképpen konzultáljunk egy szakemberrel, lehetőleg már az építésszel a tervezési szakaszban, aki az épület és egyes elységek hőkapacitását ki tudja számolni. Végeredményben a fűtésrendszer jó megválasztása az egyik kulcsa az élhető otthonnak. Mind a kellemes hómérséklet, mind a gazdaságosság szempontjából.