Normál kazán vagy hőszivattyús rendszer

Oszd meg másokkal is:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mostanában sokat lehet hallani a passzív ház, energiatakarékosság és ehhez hasonló fogalmakat. Ez természetesen a folyamatosan dráguló energiaforrások miatt merül fel, másrészt a tudatos építtető szeretné magát függetleníteni az energiaszolgáltatók politikai és egyéb bizonytalanságaitól. A fenti rendszerek kiépítése során kerül elő a kazán kontra hőszivattyús rendszer kérdése.

 

Jobb-e egy hőszivattyús rendszer, mint a kazán?

Természetesen ezt nem lehet ilyen egyszerűen megválaszolni. Lehet közelíteni az árak, megtérülések, engedélyezési-kivitelezési nehézségek oldaláról, azonban általánosságban elmondható, hogy akár kazán: http://www.ventil-team.hu/kazan , akár a másik rendszer lesz beépítve, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai.

Először is. A hagyományos építőipari kivitelezőknek nincs a „modern” rendszerekről ismerete, pláne tapasztalata, fogalmuk nincsen, hogyan kellene a kazán helyett a másik rendszer tervezéséhez, majd az engedélyeztetéséhez fogni. Ezért sok esetben egyszerűen lebeszélik a megbízót a hőszivattyús rendszerről és simán meggyőzik őket, hogy annyival drágább az a rendszer kontra kazán, hogy nem is érdemes beszélni róla. Saját fülemmel hallottam nem egyszer, hogy 20-25 éves megtérülésekről beszéltek, úgy hogy semmi információjuk és sajnos tudásuk sem volt meg az összehasonlításról.

Ezért ilyen ítélet meghozatala sohasem egyszerű és sokkal nagyobb lexikális és technológiai tudást igényel.

kazán

A kazán sokkal olcsóbb

Persze. De nem szabad előítéletesen kezelni, azt, hogy csak a kazán beépítése jöhet szóba, pl: http://www.netradiator.hu/ . Ahogy a Ventil-Team Kft. szakemberei is elmondták, mindenki a saját lehetőségeihez mérten kell, hogy építkezzen, és ne rugaszkodjon el a valóságtól. Náluk mindegyik rendszer, rendelkezésre áll, és a szakembereik teljes tudásukkal állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Alapvetően igazság, hogy a kazán olcsó, és tökéletesen befűti a lakást, házat. Ez így van. Pár éve, évtizede még azt sem tudtuk mi fán teremnek ezek a „modern” rendszerek, így a lakosság nagyon nagy hányada a mai napig a kazánokban gondolkozik tervezés és kivitelezés során, persze azzal a különbséggel, hogy most már ők is igyekeznek minél szélesebb körű információt gyűjteni a modernebb berendezésekről, pláne az új szabályozás miatt, amely előírja a kondenzációs kazánok minimális használatát most már csere illetve új kivitelezés során.

 

Ezért senki se „szégyellje” magát, ha nem képes a drága rendszerek kiépítésében részt venni.

Ebben az internet elterjedése nagy segítséget nyújt, akárcsak a Ventil-Team munkatársai, akik mindig az érdeklődő igényeinek a feltérképezése után állnak elő a javaslataikkal, és az ahhoz kapcsolódó ajánlataikkal. Nyugodtan hagyatkozhatunk rájuk, hiszen nagyon hosszú idő és tapasztalat áll már rendelkezésükre, amely alapján teljes nyugalomban lehet magunkat rájuk bízni.